PROJE HAKKINDA

 


"Board Game" kavramı literatürümüze "masa oyunları" olarak girmiş ama literatürdeki bu kavram pek kullanılmamış,  "masa oyunları"nın yerine "akıl ve zeka oyunları" kavramı kullanılmıştır. 

Zihni açan, aklı çalıştıran, öğrenmeyi kolaylaştıran ve çabuk öğrenmeyi sağlayan akıl ve zeka oyunları; her yaştan bireye hitap ettiği için popülerliğini artırarak devam ettirmektedir. Ayrıca hem ülkemizde hem de yurt dışında yapılan bilimsel çalışmalar, akıl ve zeka oyunlarının çocukların bilişsel becerilerini geliştirdiğini ortaya koymuştur. Bu araştırmalardan en önde geleni ve diğer araştırmalara ilham kaynağı olan araştırma Berkeley Üniversitesi Nörobilim Enstitüsü Başkanı Silvia Bunge tarafından yapılan araştırmadır. Bunge, 8 hafta boyunca çocuklara 20 saat akıl ve zeka oyunu oynatmış ve çocukların IQ puanlarında ön test ile son test arasında 13 puanlık IQ artışı tespit etmiştir.

 


Akıl ve zeka oyunlarını bireysel, grup, strateji ve yaratıcılık oyunları olarak dört ana grupta inceleyebiliriz.

Akıl ve zeka oyunları oynayan çocuklar, kendilerini ve çevrelerini daha iyi tanır; akıl yürütme, görsel algı, katılım, üretkenlik, ekip ruhu, düşünme ve yaratıcılık becerileri daha yüksektir.

Ebeveynler ve eğitimciler olarak şunu unutmamalıyız: Çocuklar eğlenirken öğrenir, öğrendikçe mevcut kapasiteleri açığa çıkar ve kapasiteleri artar. Çocuklarımız ne kadar eğleniyorsa, yaptıklarımız çocuklarımızın gelişimine o kadar fazla katkı sunar. Akıl ve zeka oyunlarının alternatifli yapısı bize her çocuğun gönül kapısını çalacak bir oyunun var olabileceğini hatırlatmalıdır. Bu oyunlarla çocuklarımızın ilgi ve yatkınlıklarını tespit edebilir, ilerideki meslek hayatı ile ilgili ipuçları yakalayabiliriz. 

O zaman ebeveyn ve eğitimciler olarak hepinize sesleniyorum: Haydi, akıl ve zeka oyunları oynamaya!